Ekşi Karadut Pekmezi 200 Gram
Ekşi Karadut Pekmezi 200 Gram

Ekşi Karadut Pekmezi 200 Gram (KOB902)

Fiyat : 199,90 ₺(KDV Dahil)

Doğu Anadolu'nun nadide şehirlerinden birisine doğru ufak bir yola çıkalım mı bugün? 150'ye yakın yemek çeşidiyle bir şölen yaşatan Elazığ'a.

Yemeklerinin yanı sıra kendine has yemek kültürüne sahip olan Elazığ mutfağında aç kalmak imkansız. Alışılmış 3 öğünün dışında, kuşluk ve özellikle de yatsılık denen ara öğünleri bulunur. Bu öğünlerin olmazsa olmaz kendine has lezzetleri de var tabii. Mesela orcik, ceviz, pestil ve meyveler.Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar günümüzde bile geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı, kara kavurma gibi yemekler de hala varlığını sürdürmektedir.

 

Orcik

Aslında Elazığ hariç diğer doğu ve batı yörelerinde cevizli sucuk olarak bilinir orcik. İncecik bir ipe geçirilen ceviz içleri yoğun kıvamlı bir pestil ile buluşturulur. Sonrası malum tadına doyum olmaz. Hemen bir not ekleyelim: Elazığlılar pestile bastık da diyebiliyormuş. 

Gömbe

Elazığ mutfağının en beğenilen lezzetlerinden biridir gömbe (kömbe). Kulak memesi kıvamında, genellikle kepekli undan hazırlanan yufka arasında cevizli, kıymalı bir harç bulunur. Bir kat yufka, bir kat harç... Böyle yufka bitene kadar devam eder işlem. İsteğe bağlı etlisi de olur fakat kıymalısı pek meşhurdur.

Harput Çorba

Bir başka özel lezzet de, özellikle yaz aylarında sevilerek içilen soğuk çorbadır. Soğuk ayran aşı ya da Harput çorba olarak da bilinir. Önceden kaynatılmış ve 1 gece beklemiş dövme, yoğurt ve nohutla buluşuyor. Özel naneli sosuyla servis yapılıyor. Olsa da içsek! 

İçli Köfte

Komşu illerinde olduğu gibi Elazığ'da da pek bir meşhurdur bu lezzet. Cevizle hazırlanan harcına bolca kıyma eklenir. Dışındaki hamuruna da kıyma ekleyenler varmış bu arada.

Sırın

Oklavayla incecik açılan yufkalar şerit halinde kesilir ve rulo şeklini alarak fırında pişer. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağlı sosu da eklenir. Basit gibi gözüken ama oldukça doyurucu bir lezzettir.

Çedene Kahvesi

Günümüzde hangi ilde yaşarsak yaşayalım, kafelerin menülerinden tutun da market reyonlarına kadar görebileceğimiz kahvedir. Menengiç kahvesi olarak yaygın olsa da Elazığ'da çedene kahvesi olarak bilinir.

Lobik Çorbası

İnce yeşil fasulyeye lobik adı verilen Elazığ'da, yörenin en lezzetli çorbalarından birisidir. Lobik olmadığında börülceyle de pişen çorba biraz yağlı olsa da tadına doyum olmaz.

Küncülü Köfte

Biraz zahmetli olan bu yemeğe adını veren susama küncü deniyor arkadaşlar. Yoğurması, hazırlaması, dinlendirmesi derken bir saat kadar hazırlama süresi olan köfte ekmeksiz yenilir cinsten.

Kibe Dolması

Kuzu işkembe dolması olan bu yemek Mardin mutfağından Elazığ'a kadar ulaşmış. İç harcıyla beraber oldukça lezzetli olan dolma kalabalık sofralarda başköşede yerini alır.

Dolanger

Bayramların, özel günlerin olmazsa olmazıdır. Kat kat açılan yufkalar özel şeklini alır ve sıcacık şerbetle buluşur. Kaymak da eklenince yeme de yanında yat olur. Anlatırken bizim bile canımız çekti. 

Patila

Özenle açılan yufkaların içine orijinalinde sadece soğan kavurması eklenir ancak peynirli, kıymalı, patatesli versiyonları da mevcut. Kahvaltıların ve çay saatlerinin en olmazsa olmazıdır.

Harput Köftesi

Yağsız kıyma, ince bulgur ve reyhanın başta olduğu baharat ailesi ile hazırlanan köftelerin salçalı sosla harmanlandığı leziz mi leziz, yöresel bir ana yemek Harput köftesi.

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR